Kako se igrati sa detetom?

Kroz igru dete istražuje, upoznaje sebe u odnosu na druge. Kroz igru stiče nova iskustva i stiče osećaj za kontrolu sopstvenog ponašanja. Trudite se da budete partner sa vašim detetom. Kroz igru, upoznaćete sve ono što je potrebno da ga u potpunosti razumete.
kako-se-igrati-sa-detetom

Proširite interesovanja

Osluškujte vaše dete. Pratite i proširite interesovanja, potrebe kao i saznanja o onome što sledi u narednoj fazi razvoja. Na primer, pustite dete da nacrta šta želi. A vi možete da upotpunite crtež drugim detaljima (sunce, oblake, cvet, seku).

Najbolje se uči kroz igru, ali ne bilo kakvu igru. U igri je važno da dete bude zaposleno, kada razvija svoja čula i stiče potrebne veštine.
Svaku od igrica povežite sa nekim događajem. Na primer, ako crtate talase, more, ribe – povežite sa vašim boravkom na moru.

Dok se igra i crta, često pokušava da objasni pojave koje u realnosti opaža i doživljava, a potrebno mu je vreme da ih razume i da ih prenese na igru.

Podstaknite razvoj mišljenja

Nije dovoljno da dete samo sluša i posmatra, već da istražuje kroz igru. Igra mora biti zabavna deci kako bi zadržala njihovu pažnju. Na taj način podstiče mišljenje i zaključivanje.

Na primer, dok crtate obratite se detetu: “Pogledaj, bata je tužan jer napolju pada kiša, bata nema kišobran. Šta će da uradi bata?” Podstaknite dete na odgovor, da sam donese zaključak i reši problem situaciju. Ohrabrite dete da doda svoje elemente i da upotpuni crtež.

Igra takmičenja

U igri dete spoznaje razliku izmedju pobede i poraza što je sastavni deo života, a igre su od velike pomoći da spoznaju tu činjenicu.
Na primer, napravite kulu od plastičnih čaša. Gađajte čaše sa lopticom. Pobednik je onaj ko sruši sve čaše. Kada dete izgubi u igri, uči kako da savlada tugu i bes. Igra pomaže u izgradnji samopouzdanja i podstiče razvoj njihovog identiteta i samopoštovanja.

Spontana igra

Spontana igra je ona gde dete usmerava pažnju i nema očekivane reakcije odrasle osobe.

Možda mislite da bi vaše dete trebalo da kotrlja kamion po zemlji, ali to ne znači da kamion nije jednako koristan kao igračka za slaganje. To je njegov način igre i treba podržati odnosno proširiti i na igru koja uključuje i druga prevozna sredstva. Na primer, napravite ulicu od papirne trake, nacrtajte semafor na papiru, a od kocki napravite garažu.

Kreativna igra

Igra inspiriše decu da se pretvaraju, stvaraju i zamišljaju. Dramska i maštovita igra uključuje imitaciju i igru uloga. Što deci pruža mogućnost da: ispolje i kontrolišu svoje emocije, da komuniciraju sa drugom decom, pregovaraju i donese odluke. Prolaze kroz različita osećanja i događaje, razvijaju empatiju i pravičnost dok se igraju sa drugom decom.

Koristite svakodnevne situacije

Kada spremate obrok kod kuće, zamolite dete da pomogne merenjem, mešanjem i sipanjem. Ovo je odlična vežba za veštine računanja. Tokom kupovine razgovarajte o tome koliko koštaju proizvodi i kako ti brojevi izgledaju. Izbrojite koliko ćete predmeta kupiti. Kada se igrate napolju ili vozite bicikl, zamolite dete da izbroji koliko delova ima bicikl. Dok se šetate, podstaknite dete da uoči različite vrste drveća (lišća), cvetova, boje automobila…

Podstaknite dete da obrati pažnju na svoje okruženje

Kada ste napolju, napravite teleskop uz pomoć ruku. Kružite prstima i držite ga na oku, pogledajte dete i kažite mu: „Vidim te!“. Pokažite mu kako da napravi svoj teleskop. Naizmenično gledajte kroz teleskop i razgovarajte o tome šta se sve nalazi u vašem okruženju.

Ova igra pruža priliku da dete obrati pažnju na ljude i okolinu oko sebe. Fleksibilnost u razmišljanju pomaže u razumevanju svakodnevnih situacija i rešavanju problema.

Stimulišite čula

Senzorna igra uključuje naša čula (dodir, vid, sluh, miris, čulo ravnoteže i čulo dubokog senzibiliteta).

Senzorne aktivnosti pomažu deci da izraze svoje potrebe i interesovanja, što je neophodno za podsticanje razvoja govora. Deca, pa čak i odrasli zadržavaju najviše informacija kada angažuju sva svoja čula.

Na primer: Kada se nalazite u parku, hodajte bosi po travi, osluškujte ptice, berite cveće. U razgovoru sa detetom, pitajte dete: “Šta se nalazi ispred tebe?” Da li je drvo veliko ili malo? Kada uberu list ili bosi šetaju kroz travu, pitajte: “Kakav je list tvrd ili mekan.. kakva je trava?”

Senzorne aktivnosti obuhvataju:

  • rad na samostalnim igračkim veštinama
  • zamišljena predstava (dramska igra)
  • svakodnevne veštine (sipanje, vađenje, presipanje)
  • fine motorne veštine (taktilno učenje, razvijanje samokontrole i preciznosti)
  • krupne motorne veštine (hodanje, skakanje, preskakanje)

Senzorne posude su jedna od aktivnosti koje deca obožavaju.

Posude su odlična opcija za angažovanje čula i istovremeno imaju umirujuć efekat na dete. Sve što vam treba je posuda, omiljeni rekviziti, štipaljka za led ili pinceta.

Zajedno sa detetom napravite posudu sa predmetima koji ih zanimaju. Da li dete voli životinjske figurice? Da li vaše dete voli žutu boju? Čak možete da osmislite temu za vašu senzornu posudu sa omiljenim televizijskim likovima koje dete voli.

U posudu možete staviti razne sitnice koje imate kod kuće (pasulj, makarone, pirinač). Budite kreativni. Dok punite posudu sa detetom, pitajte dete kako svaki predmet izgleda, kakvog je oblika, veličine, mirisa, strukture.. Na taj način aktivira čulo vida, dodira, mirisa.. Istovremeno razgovarajte o tome šta radite i šta mu se najviše sviđa.

„Neuredna igra“ je važna za rani razvoj i otkriće. Pružite priliku da otkrivaju i istražuju svet oko sebe. Uzbuđenje koje dolazi uz neurednu igru pomaže detetu da iskaže svoje emocije.

Zaključak:

Igra odraslima pruža priliku da ponovo nauče kako se igrati sa igračkama. Jedan od najizazovnijih delova, je uključivanje sebe. Ona omogućava odraslima da nauče govor tela deteta.

Igra odrasle uči strpljenju i razumevanju. Ako se odlučite da se pridružite, pokušajte da je ne preuzmete na sebe. Pustite dete da vodi, a vi je neometano usmeravajte. Struktuirane aktivnosti koje vode odrasli imaju svoje vreme i mesto, ali deci morate ostaviti vremena da kontrolišu i odlučuju o svojoj igri. Ne forsirajte svoje dete previše. Deca se razvijaju na svoj način i u svoje vreme. Pokušajte da ih ne upoređujete sa drugom decom.

Scroll to Top