Kako vežbati finu motoriku kod dece?

Ako želite da pomognete detetu da razvije svoje fine motoričke veštine, ne morate da kupujete skupe igračke. Većina dece unapredi svoje motoričke sposobnosti kroz igru i uobičajene svakodnevne situacije.
kako-vezbati-finu-motoriku-kod-dece

Sadržaj teksta

Pratite nas na:

Kako vežbati finu motoriku kod dece?

Razvoj govora i fine motorike je povezan. To se lako može uočiti. Deca kada ne mogu da pronađu odgovarajuću reč, koriste gest. Kada razvoj fine motorike odgovara uzrastu, razvoj govora je uredan, a kada zaostaje fina motorika, zaostaje i govor.

Kada su pristići aktivni razvija se govorni, emocionalni i intelektualni razvoj.

Važno je razvijati finu motoriku kroz igru koja je zanimljiva detetu, kako bi dete napredovalo i kako bi se ta veština razvijala kroz njegovo odrastanje. Na primer, ako je dete naučilo da nešto radi na svoj način (seče hranu u tanjiru) pustite ga da to radi samostalno. Bez obzira što neće uraditi na način koji vi radite, dete će vremenom usavršiti ovu veštinu i potpuno ovladati njome.

Evo nekoliko opštih smernica za razvoj fine motorike:

 • Fina motorika vašeg deteta razvijaće se kroz svakodnevne aktivnost i tokom igre, uz aktivnosti koje uključuju hvatanje, držanje i pritiskanje. Hvatanje predmeta će usavršiti prvo hranjenjem, a zatim kroz igru i oblačenje.
 • Kako vaše dete raste i kako se njegove fine motoričke sposobnosti poboljšavaju, preći će na naprednije veštine. Na primer, naučiće da veže pertle, zakopča dugme, koristi makaze, otvara i zatvara plastične flaše i slično.
 • Uvek imajte na umu da je svako dete apsolutno jedinstveno – baš kao i svako drugo. Vaše dete se možda neće pridržavati zadatih smernica i to je sasvim u redu. Svi se razvijamo sinhronizovano sa sopstvenim unutrašnjim satom.
 • Strpljenje i dosledost mogu biti ključni za rešavanje problema ponašanja vašeg trogodišnjaka, četvorogodišnjaka ili petogodišnjaka. U početku trebaće vam više pokušaja da biste otkrili koje strategije su najbolje za vaše dete.

Primeri  aktivnosti u svakodnevnom životu koje obuhvataju fine motorne veštine:

 • Oblačenje: majica, pantalone, čarape, zakopčavanje dugmića, rajsferšlusa
 • Obuvanje: zavezivanje pertli, lepljenje čičak trake
 • Korišćenje sudova: noža, viljuške, kašike
 • Manipulativne aktivnosti: otvaranje i zatvaranje poklopca na flašama, zaključavanje i otključavanje vrata..
 • Lična nega: pranje zuba, kupanje, korišćenje toaleta
 • Video igre: pritiskanje tastera uzastopno i istovremeno gledanje ekrana i upravljanje džojstikom
 • Muzički instrumenti: (koordiniranje obe ruke) sviranje muzičkih instrumenta – ksilofon, bubnjevi

Deci je teže da savladaju ove veštine, jer su složenije od moričkih veština koje ne uključuju ove rekvizite. Složenije se razvijaju tek kada savladaju osnovne motoričke veštine. Na primer, kada dete prvi put uči manipulativne veštine, cilj nije potpuna tačnost na primer, gađanje loptice u metu. Prvo moraju naučiti osnovni pokret gađanja – zamaha rukom pre nego što razviju preciznost pokreta.

Predlozi za vežbanje fine motorike kod kuće

Igra sa štipaljkama, pincetom i hvataljkom za led

Prilikom korišćenja ovih rekvizita dete koristi palac i kažiprst i na taj način aktivira najsitnije mišiće u ovom delu tela. Možete ih koristiti na razne načine:

 • zgužvani papirići
 • mekane loptice, kockice
 • pasulj, makarone, pirinač, kukuruz
 • kanap
 • karton

Vežbe za prstiće na nogama

Hod na prstima, hod na petama, po liniji, po nagibu. Važno je aktivirati prstiće na nogama uz razne aktivnosti hvatanja sitnijih predmeta. Uz stimulaciju prstića na rukama, uporedo stimulišite i prstiće na nogama.

Crtanje u vazduhu

Podstičite decu da crtaju u vazduhu, čime hoće i šta hoće i šta žele. Uz odabranu muziku, deca „ispisuju“ u vazduhu svoje doživljaje linija ritmičkim pokretom ruke. U toku igre razgovarajte o tome šta ko „crta“. Uz doživljaj muzike, pokreti ruke postaju mekši i sigurniji, a time se brže i lakše oslobađaju u likovnom izražavanju.

Igra odgovara svim uzrastima, ali i deci koja nisu potpuno opuštena i čije je ruka još kruta i neoslobođena.

Igre sa papirom

Papir je jedan od prvih materijala koji deca upoznaju: može da se gužva, cepa, baca, osluškuje, budi u njima likovnu radoznalost. Igre sa papirom umirujuće i opuštajuće deluju na decu, oslobađaju ih napetosti i nervoze, a posebno deluju umirujuće na motorno nemirnu decu. Za ovu igru potrebno je pripremiti raznovrsne papire: novinski papir, kolaž papir.

Mogući tok:

 • gužvamo papir, pravimo velike lopte, osluškujemo.. da li nešto čujemo?
 • ubacujemo u posebne velike i u korpe male lopte..
 • u lavor ubaciti cepkani papir: gnječimo ga, mesimo, bušimo.. menjamo oblike.. Kada se osuše skulpture od papira možete ih kasnije obojiti.

Nizanje

Možete da koristite prirodni materijal za pravljenje venčića, ogrlica, narukvica, minđuša.. Za nizanje se mogu koristiti: različiti listovi biljaka, cvetići, makarone.. a možete da koristite perle ili dugmad. Igre nizanja deluju umirujuće na decu i uz to se razvijaju sitni mišići šake, istrajnost, doslednost i spretnost u radu.

Slikanje pristićima

Ova igra je posebno privlačna jer podstiče istraživačke aktivnosti. Mogu da razmazuju, dodaju nove boje, isprobaju. Ukoliko se ova igra organizuje za mališane do 4 godine, potrebno je pripremiti domaći štirak od brašna (kao puding) u koji je stavljeno malo boje, ili ponuditi tempere razmućene u gustini jogurta u plitkim posudama.

Sečenje pomoću običnih ili plastičnih makaza

Plastične makaze možete pronaći u doktorskom setu za decu. Sečenje pomoću makaza razvija veštinu i kontrolu mišića šake. Pomoću plastičnih makaza možete da sečete plastelin, a uz pomoć običnih makaza secite papir na trakice.

Crtanje i bojenje

Možete da pomognete detetu da vežba svoje fine mororičke sposobnosti crtajući sa njima koristeći marker, vodene bojice, voštane bojice ili kredu.

Prekretnice za razvoj fine motoričke veštine

Iako se deca razvijaju različitom brzinom, približni vremenski period (3 – 5 godina) kada dostignu određene prekretnice u razvoju fine motorike, može vam biti od pomoći da utvrdite da li vaše dete napreduje normalnom brzinom. Kao i kod drugih veština, mogu postojati značajne individualne razlike u pogledu razvoja finih motoričkih sposobnosti.

Problemi sa finim motoričkim veštinama

Ako ste zabrinuti zbog bilo kog aspekta fizičkog razvoja vašeg deteta, uključujući savladavanje vežbi za telo (slabost miića, ravnoteža, koordinacija pokreta) kao i vežbe fine motorike (poput ispuštanja stvari, poteškoća sa držanjem kašike, ili teškoće sa pisanjem) obratite se logopedu radi daljih saveta.

Oni mogu proceniti dete i ponuditi predloge vežbi koje možete raditi kod kuće kako biste poboljšali finu motoriku. Isto tako, mogu vas uputiti kod reedukatora psihomotorike, ukoliko dete ima poteškoća u razvoju fine i krupne motorike.

Scroll to Top