Kako razumeti govor i jezik?

Kada se budete upoznali sa različitim vrstama poremećaja govora i jezika, simptomima, uzrocima i tretmanima, znaćete tačno šta vam je potrebno da pomognete svom detetu.
Klikni da pogledaš sadržaj članka
  Add a header to begin generating the table of contents

  Govor i jezik

  Razlika između govora i jezika

  Pre nego što objasnim specifičnosti različitih vrsta poremećaja govora i jezika, prvo da vam razjasnim razliku između govora i jezika.

  Govor je sposobnost korišćenje usana, jezika i drugih delova organa za artikulaciju koji učestvuju u stvaranju glasova. Glasove izgovaramo kako bismo preneli svoje misli i ideje. Na taj način produkujemo slogove, reči i rečenice.

  Jezik se odnosi na našu sposobnost da prenesemo misli i ideje. Podrazumeva znanje kako da kažemo ono što želimo I da razumemo  ono što nam drugi govore.

  Razlika između kašnjenja i poremećaja govora i jezika

  Ako ste već razgovarali sa pedijatrom vašeg deteta, moguće da ste čuli za izraz odlaganje govora ili poremećaj ili, možda oba.

  Do kašnjenja dolazi kada dete ne dostigne razvojne prekretnice kako se očekuje za njihov uzrast. Na primer, uobičajeno je da se predškolci glas R zamenjuju sa glasom L ili V. Kada krenu u vrtić, većina dece prevaziđe taj problem. Ali dete sa zakašnjenjem govora može da zadrži taj problem i mnogo duže.

  S druge strane, poremećaj je kada dete ne prati redosled razvojih prekretnica. Na primer, kada većina dece počne da govori, govori po jednu reč poput “dada”. Ali deca sa poremećajem koriste gramatkički nepravilne rečenice.

  Poznavanje ove razlike je važno jer će vam pomoći da razumete šta se tačno dešava sa vašim detetom. Kašnjenje u govoru, može da prođe samo od sebe, dok poremećaji u govoru obično zahtevaju rad sa logopedom.

  Značaj rane intervencije

  Rana intervencija vam pomaže da na vreme, bez poteškoća, rešite problem koji ima dete.

  Ako vaše deta ima poremaj govora ili jezika, dobiće stručnu pomoć koja mu je potrebna. Čak i da se radi samo o kašnjenju govora, logoped može pomoći vašem detetu da ga prebrodi mnogo brže uz specijalne vežbe i terapiju koja odgovara vašem detetu.

  Scroll to Top