Kako proveriti dužinu frenuluma ispod jezika?

U video tutorijalu "Kako proveriti dužinu frenuluma ispod jezika" naučićete na koji način možete da proverite dužinu resice, uz pomoć špatule. 
Kako-proveriti-resicu-ispod-jezika k

Sadržaj teksta

Pratite nas na:

Pre nego što počnete sa učenjem glasova L i R, prvo treba da proverite resicu koja se nalazi ispod jezika.

Za vežbu koristite ogledalo.

Ono što prvo treba da uradite je da isplazite jezik. Ukoliko jezik nema oštar vrh, već ima oblik srca, to znači da imate kratak frenulum. U tom slučaju resica vuče jezik i zato jezik ima oblik srca.

Dužinu resice možete da proverite na još jedan način.

Zaokružite usta, prednji deo jezika naslonite na gornje sekutiće, špatulu stavite između sekutića. Uz pomoć špatule treba da otvorite usta, koliko je široka špatula.

Zatim, opet podignite jezik bez špatule i zadržite ga oko 30 sekundi. Da li ste osećate bol, odnosno da li jezik (resica) vuče ka donjoj usni? Ili osećate blago zatezanje resice kada podignete jezik? Ukoliko osetite bol kada podignete jezik, trebalo bi da se obratite logopedu radi daljih saveta. Ako osetite blago zatezanje resice, to je u redu. Potrebno je da uz pomoć vežbi istegnete resicu.

Za istezanje resice kao i za jačanje mišića jezika radite vežbe za jačanje oralne muskulature svakog dana, dva puta dnevno oko dva meseca. Već posle mesec dana, osetićete napredak u vežbama.

Scroll to Top