Kako ojačati mišiće jezika? (vežbe oralne muskulature)

Uz pomoć vežbi koje sam opisala u tekstu jačate mišiće jezika, dostižete određenu pokretljivost i razvijate svest o pokretima s jezikom.Ove vežbe su neophodne kao jedan vid razgibavanja (zagrevanja) govornih organa za pravilan izgovor glasova L i R. 
kako-ojacati-misice-jezika

Vežbe za jačanje oralne muskulature

Vežbe za jačanje oralne muskulature su korisne za jačanje mišića jezika, pokretljivost jezika i istezanje resice ispod jezika. Uz pomoć njih zagrevate, pripremate jezik za naprednije vežbe koje su osnova za pravilan izgovor glasova L i R.

Poljubac – osmeh (1-2 min)

Namestite usta u osmeh, zatim “napućite usne”. Ova vežba je korisna za opuštanje mišića lica.

Podizanje jezika prema gornjim sekutićima (2-3 min)

Otvorite usta koliko vam je prijatno, kako bi naslonili vrh i prednji deo jezika na gornje sekutiće. Stavite usta u osmeh, zatim vrhom i prednjim delom jezika pređite preko gornjih sekutića sa unutrašnje strane, pokretima iz jedne ka drugoj strani sekutića. Pokušajte da naslonite ceo prednji deo jezika na sekutiće. Lagano, ne žurite kako bi vežbu uradili pravilno. Donja vilica miruje. Ukoliko se pomera, pridržite je sa kažiprstom.

Pomeranje donje vilice u pravcu gore – dole (2-3 min)

Ukoliko ste savladali prethodnu vežbu, možete da pređete na sledeću vežbu. Prednji deo jezika naslonite na gornje sekutiće, a istovremeno pokušajte da donju vilicu pomerate u pravcu gore – dole. Pazite da vam se vrh jezika ne pomeri ispred sekutića.

Jezik priljubljen uz nepce – konjić (2-4 min)

Namestite usta u osmeh. Priljubite celu površinu jezika uz nepce. To znači da obe bočne strane jezika moraju biti priljubljene jednako čvrsto uz nepce. Ukoliko ste uspeli da zalepite jezik za nepce, prvo krenite sporijim tempom da podižete i spuštate jezik, zatim ubrzajte pokret s jezikom. Bez pomeranja donje vilice.

Jezik priljubljen uz nepce, donja vilica u pravcu gore – dole (2-4 min)

Ukoliko ste savladali prethodnu vežbu možete da pređete na sledeću vežbu. Priljubite jezik uz nepce, a istovremeno donju vilicu pomerate u pravcu gore – dole. U početku ćete osetiti blago zatezanje podjezične resice i donje vilice što je normalno, dok se jezik ne navikne na vežbu.

Plaženje jezika prema gore u pokušaju da se dodirne nos (1-2 min)

Isplazite jezik. Kada ga isplezite, naslonite ga na gornju usnu i pokušajte vrhom jezika da dodirnete nos. Bez povlačenja gornje usne. Donja vilica miruje.

Oblizivanje usne (2-3 min)

Oblizujte usne kružno, vrhom jezika prema gore. Prvo u jednom pravcu, pa u drugom. Ne povlačite gornju i donju usnu kada jezikom prelazite preko njih. Znači usne su opuštene, samo je jezik u pokretu.

Coktanje (2-3 min)

Namestite usta u osmeh, stisnite zube. Prednjim delom jezika dodirujete gornje sekutiće sa unutrašnje strane i cokćite vrhom jezika. Tempo je u početku lagan, zatim ubrzajte kako bi se čulo brže coktanje. Donja vilica miruje. Ukoliko ste uspeli, pređite na sledeću vežbu.

Prednji deo jezika naslonite na gornje sekutiće i cokćite samo prednjim delom jezika. Tempo je u početku lagan, zatim ubrzajte kako bi se čulo brže coktanje. Donja vilica miruje. Pomerate samo prednji deo jezika, ne ceo jezik kada se čuje šljapkanje jezikom.

Pokreti jezikom gore – dole (2-3 min)

Prednji deo jezika naslonite na gornju usnu i spustite ga na donju usnu. Pokreti jezika su usmereni u pravcu gore – dole.
Jezik mora biti skroz opušten, a ne zgrčen kako bi pravilno izvršio dati pokret. Ovde posebno obratite pažnju da vam se jezik ne vraća unutar usne. Jer suština vežbe jeste da prednji deo jezika izbacite što više napred i pokreti s jezikom treba da budu usporeni i kontrolisani.

Vrhom jezika gurati unutrašnjost obraza (2-3 min)

Unutar usana vrhom jezika gurajte obraze u jednu pa u drugu stranu. Treba da osetite blago zatezanje resice ispod jezika.

Oblizivanje gornjih i donjih sekutića (2-3 min)

Usne su zatvorene. Prednjim delom jezika pređite preko gornjih i donjih sekutića sa spoljašnje strane. Treba da osetite blago zatezanje resice ispod jezika.

Pomeranje jezika levo – desno (2-3 min)

Usne zaokružite. Pomerajte jezik iz levog udesni ugao usana. Potrebno je da osetite blago zatezanje resice ispod jezika.

Podizanje prednjeg dela jezika – oblizivanje gornje usne (2-3 min)

Prednji deo jezika naslonite na gornju usnu, vrhom prema gore i pokrećite ga gore-dole. Njime praktično oblizujete usnu. Ne odvajajte ga od usne. Dodajte glas dok se ne bude čulo „bl-bl“. Na početku je tempo lagan, zatim možete da ubrzate. Potrebno je da aktivirate, pokrenete prednji deo jezika uz izgovor glasova. Vazduh koji propuštate, treba da osetite preko jezika.

Lagano pritiskanje uz gornje sekutiće (2-3 min)

Blago zaokružite usne. Prednji deo jezika naslonite na gornje sekutiće, odnosno jezikom gurnite (poližite) sekutiće, kao da hoćete da skinete čokoladu sa sekutića. Zatim, jezik spustite na donju usnu. Ovaj pokret jezikom je najvažniji za dobijanje glasa L.

Vežbe za jačanje oralne muskulature i istezanje podjezične resice nisu jednostavne zbog složenih pokreta s jezikom. Potrebno je vreme da se mišići jezika naviknu na drugačiji položaj i nove pokrete.

Vežbe radite ispred ogledala dva puta dnevno. U početku ćete imati neki čudan osećaj na jeziku, jer ste aktivirali mišiće koje do sada niste koristili. Možda će vas zatezati resica, mišići lica i vrata. To je normalno, ne brinite.

Kada budete vežbali obratite pažnju na ono šta radite tokom vežbe: u kom položaju su vam usne, gde vam se nalazi jezik, da li pomerate donju vilicu i u kom pravcu usmeravate vazduh.

Obavezno napravite pauzu kako bi se jezik odmorio jer ako nastavite, jezik neće moći da isprati sve pokrete, vežbu nećete uraditi pravilno. Dakle, napravite pauzu od nekoliko minuta.

Usmeravanje vazdušne struje – T i TŽ (2-3 min)

Usne namestite u osmeh. Prednji deo jezika podignite do alveola, iza gornjih sekutića. Izgovorite glas T. Potrebno je da osetite protok vazduha preko jezika.

Slična vežba je izgovor glasova T i Ž. Postavite usne u osmeh, prednji deo jezika naslonite iza gornjih sekutića. Izgovorite kratko T i produženo Ž. Pri izgovoru treba da ih spojite u jedan glas. Ovo je odlična vežba kao jedan vid pripreme organa za artikulaciju, prilikom učenja pravilnog izgovora glasova S, Z i C.

Pokretljivost jezika – T i D (2-3)

Izgovorite glas T. Prednji deo jezika naslonite na gornje sekutiće. Zatim, izgovorite glas D, jezik se nalazi na istom mestu kao kod glasa T. Sada pokušajte da spojite ta dva glasa u jedan glas (TD). Pri izgovoru treba da osetite protok vazduha preko jezika. Počnite vežbati u sporijem tempu, a nakon što steknete veštinu, postepeno povećavajte tempo. Ova vežba je korisna za lakše usvajanje glasova S, Z, C i R.

Scroll to Top