Dodatne vežbe za glas – slovo R

U video tutorijalu "Dodatne vežbe za glas - slovo R" pokazaću vam vežbe o pravilnom disanju, odnosno udisanju i izdisanju vazduha. Ove vežbe su korisne za one koji su naučili glas R kao i za one koji počinju sa vežbama.
dodatni-tutorijali-za-glas-R k

Sadržaj teksta

Pratite nas na:

Pravilno disanje

Ukoliko počinjete sa vežbama za pravilan izgovor glasa R ili ste naučili glas R, obratite pažnju na pravilno disanje.

U video tutorijalu sam pokazala vežbe uz pomoć koja će vam pomoći da mnogo lakše, bez napetosti izgovorite glas R koji ste naučili. 

Ono što prvo treba da uradite je da udahnete i izdahnete vazduh. Na koji ste način to uradili? Da li ste pomerili gornji deo tela ramena i grudi? To je nepravilno disanje. Nepravilnim disanjem opterećujete mišiće vrata i glasne žice. Pravilno disanje je iz stomaka.

Pravilnim disanjem nećete opterećivati gornji deo tela (mišiće vrata i ramena) i bićete mnogo opušteniji u razgovoru sa ljudima, jer disanje utiče na svakodnevni govor.

Kada budete radili vežbe, probajte da opustite celo telo. Ruku stavite na stomak. Kada udahnete vazduh, stomak ide napred. Kada izdahnete, stomak ide unazad. Potrebno je vreme dok ne razradite stomačne mišiće, odnosno ceo taj obod oko stomaka. Važno je da postanete svesni pravilnog disanja, odnosno kako se ponaša vaše telo kada udišete i izdišete vazduh.

Ukoliko ste uspeli da usaglasite disanje iz stomaka, spremni ste za sledeću vežbu.

Zauzmite stajaći položaj. Izgovorite dugi glas S. Udahnite vazduh na nos, izgovorite glas S izdahom na usta. Kada udahnete vazduh stomak ide napred, kada izdahnete stomak ide unazad. Glas S možete da izgovorite slabijim ili jačim intezitetom. Vežbu radite nekoliko minuta, zatim napravite pauzu. Važno je da ne preterate sa naglim udisanjem i izdisanjem vazduha iz sve snage, dakle, vežbu radite što opuštenije.

Vežbe radite dva puta dnevno oko pola sata. Kroz mesec dana sigurno ćete osetiti napredak u vežbama.

Scroll to Top